Yritys > Historia

Historia

Paljon on muuttunut sahateknologia siitä ajasta jolloin Hakamäen Anselmi yhdessä poikiensa Ilmarin ja Jussin sekä vävynsä Aarnen kanssa aloitti sahaustoiminnan vuonna 1949 Isojoella.

Silloin toimittiin yhden hehtaarin kokoisella tontilla ja käytössä oli yksi raamisaha. Laudat ja lankut taaplattiin käsivoimin taapeleihin, aurinko ja tuuli kuivasi keväästä kesään mennessä sahatavaran odottamaan toimitusta. Ulkomaankauppaa harjoitettiin toki jo silloin, mutta laivaukset tehtiin Kristiinankaupungin satamasta ensimmäiseen sulaan veteen keväällä.

Sahanterät pyörivät syksystä - kevääseen ja työtä oli noin 20 miehelle, tukkia saatiin sahattua päivässä 150-200 kappaletta.  Sahatavaraa tuotettiin 5 000 kuutiota vuodessa ja tähän käytettiin tukkeja 10 000 mottia. Tuotevalikoima oli siihen aikaan kakkosnelonen ja lauta, ulkona kuivattu, lankeavilla pituuksilla.

Tänä päivänä sahatavara on asiakastuote, jonka leveys ja vahvuus, kuivausaste sekä katkonta tehdään loppukäyttäjän toiveiden mukaiseksi. Nykyään jo siinä vaiheessa, kun isännän tukkileimikko tehdään metsässä, tiedetään minkälaiseen lopputuotteeseen nämä tukit parhaiten soveltuvat. Sahan tuotantomäärä vuodessa on 120 000 kuutiometriä sahatavaraa ja raakapuun tarve lähentelee 300 000 mottia vuodessa, työntekijöitä keskimäärin 56.

ISOJOEN SAHA OY

Teollisuustie 8
64900 Isojoki
PUH. (06) 220 4400

Yhteystiedot