Isojoen Sahan uuden pääsahalinjan rakentaminen on edennyt suunnitellusti. Työmaalla on siirrytty sisätöihin, ja rakennuksen on tarkoitus valmistua aikataulun mukaisesti helmikuussa 2025. Isojoen Sahan toimitusjohtaja Esa Hakamäki on tyytyväinen työmaan etenemiseen.
– Sekä projektin suunnittelu että sen toteutus ovat sujuneet mallikkaasti. Yhteistyö meidän tiimimme ja urakoitsijoiden välillä on mahdollistanut sen, että tuotanto on pyörinyt normaalisti koko rakennushankkeen ajan ilman yllättäviä keskeytyksiä, Hakamäki toteaa.
Myös työmaan pääurakoitsija, Rakennuspalvelut T. Kiukkonen Oy:n Timo Kiukkonen on ollut tyytyväinen tuotannon ja työmaan onnistuneeseen yhteensovittamiseen. Projekti on edennyt hallitusti, eikä tuotannon ja rakentamisen rinnakkaisuus ole aiheuttanut vaaratilanteita.
– Työturvallisuus on ollut hyvällä tasolla alusta lähtien, ja olemme selvinneet tähän asti ilman yhtäkään tapaturmaa, Kiukkonen kertoo.
Uudessa tuotantorakennuksessa on huomioitu nykypäivän vaatimukset, ja kestävyys on ollut keskeinen ohjaava periaate jo suunnitteluvaiheesta lähtien.
– Valaistus on automaattisesti ohjattua LED-tekniikkaa. Jäähdytyksessä ja lämmityksessä hyödynnetään energian talteenottoa, ja koko rakennuksen sähköjärjestelmä on toteutettu uusimman energiatehokkuusteknologian mukaan, Hakamäki kuvaa.
Sisätilojen viimeistelyt jatkuvat työmaalla lähiviikkojen ja -kuukausien aikana. Tilojen valmistuttua uuden pääsahalinjan koneistot asennetaan kevään aikana, ja ensimmäiset tuotantokokeilut on määrä käynnistää touko-kesäkuussa.

Uusi sahalinja parantaa joustavuutta ja tehokkuutta
Uusi pääsahalinja tuo mukanaan modernin tuotantoteknologian, jonka ansiosta Isojoen Saha voi vastata asiakastoiveisiin nopeammin ja joustavammin kuin ennen. Hakamäen mukaan uudistus on ollut harkinnassa jo pitkään, ja nykyinen ajankohta osoittautui oikeaksi sen toteutukselle.
– Vanha linja on 90-luvun lopulta, joten kyllä siitä aikaa on jo vierähtänyt. Uudessa linjassa on huomattavasti kehittyneempää automaatio- ja mittaustekniikkaa, mikä mahdollistaa sen, että aiemmin mekaanisesti tehdyt tuotemuutokset voidaan nyt hoitaa automaattisesti. Myös energiatehokkuus on aivan uudella tasolla verrattuna vanhaan käytössä olleeseen tekniikkaan.
Tuotantolinjan käyttäjäystävällinen automatisointi vähentää työn fyysistä kuormittavuutta ja mahdollistaa entistä tarkemman raaka-aineen hyödyntämisen.
– Työntekijöiden ei enää tarvitse fyysisesti olla koneiden ääressä tekemässä säätöjä, vaan he voivat seurata tietoja ohjauksen kautta. Uuden tekniikan avulla voimme hyödyntää raaka-aineen tehokkaammin ja vähentää hukkaa, Hakamäki kertoo.
Paikallisuus ja kotimaisuus keskiössä
Uuden pääsahalinjan rakentaminen on ollut monella tapaa paikallinen voimannäyte. Kauhajokelaiset Rakennuspalvelut T. Kiukkonen Oy ja EP-insinöörit Oy vastaavat rakennustöistä, ja heidän rinnallaan hanke työllistää useita paikallisia alihankkijoita. Myös kotimaisuus näkyy hankkeessa. Sahalinjan toimituksesta vastaa eteläsavolainen Veisto Oy, ja lisäksi valtaosa muista laitetoimittajista on kotimaisia.
– Paikalliset tekijät ovat tuoneet joustavuutta ja sujuvuutta yhteistyöhön. Tämä projekti on vastannut molemminpuoliseen tarpeeseen. Kun otetaan huomioon tämän hetken rakennusalan tilanne Suomessa, tämä on ollut monille sopiva hetki osallistua tällaiseen projektiin, Hakamäki sanoo.
Uusi pääsahalinja valmistuu Isojoen Sahan 75-vuotisjuhlavuonna 2025. Samalla se aloittaa uuden aikakauden yrityksen pitkäjänteisessä kehitystyössä.